wtorek, 19 listopada 2013

Węglowodany

Węglowodany to tak naprawdę cała grupa produktów, znacznie różniących się od siebie. Poszczególne węglowodany mają jednak inną liczbę cząsteczek cukrowych. W związku z tym można mówić o monosacharydach czyli cukrach prostych, oligosacharydach oraz polisacharydach czyli wielocukrach. W zależności od tego, z jakimi cukrami mamy do czynienia, węglowodany inaczej odbijają się na diecie. Czy mają wpływ na wzrost naszej wagi. To jednak mylna teoria. Tyjemy od spożywania zbyt dużej ilości kalorii. Takie węglowodanowe pułapki to na przykład pieczywo, słodycze, słodkie desery. Proste węglowodany w nadmiarze mogą sprzyjać wahaniom poziomu insuliny we krwi, a co za tym idzie – trudnym do opanowania atakom głodu. 


Teraz należy tylko nauczyć się eliminować złe węglowodany i zastępować je dobrymi. Dość często przy diecie redukcyjnej uprawiamy sport, aby uzyskać lepsze efekty na wadze. Osoby aktywne nie powinny wykluczać całkowicie carbo z codziennych posiłków. Podczas wysiłku poprostu zabraknie nam paliwa !. Tu bardzo ważne jest pochodzenie węglowodanów.


Dobre węglowodany
Dobre węglowodany są świetnym źródłem witamin, minerałów i błonnika - nie warto ich unikać! Bez nich czujemy się osłabieni, a twoje siły - za równo fizyczne jak i umysłowe! - stopniowo będą opadać. Co więcej - niedobór błonnika prowadzi do pojawienia się ataków wilczego głodu, które często prowadzą do zupełnego zerwania diety. Dobre węglowodany mają niski indeks glikemiczny, dzięki czemu wytwarzana z nich energia jest wykorzystywana stopniowo, a uczucie sytości utrzymuje się dłużej. Przykładowo będą to następujące produkty:
  • brązowy ryż
  • kasze
  • owsianka, niesłodzone musli
  • chleb i makaron pełnoziarnisty
  • owoce ( o niskiej zawartości cukrów )
  • warzywa
  • orzechy i wiele innych

Złe węglowodany
Złe węglowodany to produkty o znikomej zawartości odżywczej, a wysokiej zawartości kalorycznej. Niestety, na tej liście znajdują się prawdziwe łakocie - ale kiedy najdzie cię ochota na któryś z nich, spróbuj zastąpić go którymś z dobrych węglowodanów. Złe węglowodany zawierają rafinowany cukier, białą mąkę i biały ryż. Są to produkty przetworzone, często pełne konserwantów i poprawiaczy smaku. Są one szybko trawione i mają wysoki indeks glikemiczny, co oznacza, że wywołują gwałtowny wzrost poziomu cukru we krwi, co zachęca organizm do magazynowania tkanki tłuszczowej. Po chwilowym zastrzyku energii następuje jej gwałtowny spadek i ciało domaga się kolejnej przekąski. Do złych węglowodanów należą:
  • biały chleb, bułki
  • makaron
  • ciasta
  • chipsy, paluszki
  • słodzone płatki śniadaniowe
  • czekolada 
  • żelki
  • dżemy 
  • słodkie napoje
  • alkohol
Jest to oczywiście tylko migawka o węglowodanach. Wiecej informacji już wkrótce





Brak komentarzy: