niedziela, 17 listopada 2013

Indeks Glikemiczny

Indeks glikemiczny to nowe kryterium klasyfikowania węglowodanów. Możemy wybierać określone produkty, które pozwolą nam zredukować masę ciała. Jest to klasyfikacja produktów na podstawie ich wpływu na poziom glukozy we krwi na 2-3 godziny po ich spożyciu. Im wyższa wartość IG danego produktu, tym wyższy poziom cukru we krwi po jego spożyciu. Produkty o wysokim indeksie powodują zarówno wysoki szczytowy poziom cukru we krwi, jak i szybki jego spadek.
Powolne przyswajanie i stopniowy wzrost oraz spadek poziomu cukru we krwi po spożyciu produktów o niskim indeksie glikemicznym, ułatwia kontrolę poziomu cukru we krwi. Wolne przyswajanie pozwala ograniczyć napady głodu. Najkorzystniejsze do spożycia są produkty, których IG nie przekracza 60.


Dieta redukcyjna o niskim indeksie glikemicznym powinna zawierać nasiona roślin strączkowych, bogate w błonnik warzywa i owoce, produkty zbożowe z pełnego przemiału, niskotłuszczowe produkty mleczne, chude mięso, drób i ryby. Niby nic ale jednak ta wiedza będzie potrzebna podczas planowania diety. Tu ważny okazuje się także sposób przygotowania danego produktu. Idealnym przykładem będzie marchewka. Surowa ma IG ok 16, natomiast po ugotowaniu ma ponad 50. 






 



Brak komentarzy: