Owoce te zawierają dużo kwasów organicznych, m. in. cytrynowy i jabłkowy, które pomagają pozbyć się substancji toksycznych z organizmu. Mają niski Indeks glikemiczny - 30. Mandarynka jest dobrym źródłem witamin: A, B1, B6, C, kwasu foliowego oraz składników mineralnych: potasu i wapnia. Mandarynki są silnie zasadotwórcze, zalecane są dla osób cierpiących na schorzenia dróg moczowych, pomagają również na zaparcia. Z badań wynika, że jedzenie mandarynek może zmniejszać ryzyko raka wątroby, a także łagodzi dolegliwości wynikające z przewlekłego wirusowego zapalenia wątroby. Właściwości prozdrowotne wykazuje także skórka tych owoców. Znajduje się w niej związek o nazwie salvestrol Q40, który w tkance nowotworowej przekształca się w toksyczną substancję niszczącą guza.
Najnowsze badania dowodzą, że zawarta w tych owocach nobiletyna pomaga zwalczać otyłość, zapomiega cukrzycy typu 2, miażdzycy naczyń krwionośnych oraz zaburzeniom prowadzącym do zawału serca i udaru. Kupując mandarynki trzeba je koniecznie powąchać. Oznaką dobrego gatunku i świeżości jest intensywny aromat.
Reasumując można śmiało jeść mandarynki i korzystać z sezonu na te owoce. Należy tylko uwarzać bo jedzenie ich wciąga. Pięć sztuk to już ok. 250 kcal, a wszyscy wiemy, że ciężko zjeść jedną.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz