sobota, 14 grudnia 2013

Pomelo

Pomelo to największy owoc z rodziny cytrusów, jest odmianą pomarańczy olbrzymiej. Nazywany jest również pamelo, pompela lub szadok. To coś miedzy pomarańczą a grejpfrutem, ale nie taki słodki jak pomarańcza i nie gorzki jak grejpfrut. Ten największy na świecie cytrus może mieć nawet 25 cm średnicy i ważyć ponad 2 kg. Ten gigant o lekko cierpkim smaku pochodzi z Azji południowo-wschodniej. Surowy owoc można długo przechowywać. Przeciętnie od dwóch do czterech miesięcy. Można go przechowywać w lodówce bądź w wysokiej temperaturze – nie jest wymagający. 

Kupując pomelo warto zwrócić uwagę na jego ciężar, bo im cięższy owoc tym świeższy i soczysty. Zalecany jest: osobom, którym dokucza refluks i zgaga, gdyż ich sok po strawieniu wykazuje właściwości zasadowe. Podczas redukcji wagi sok obniża ilość cukru dostarczanego do krwi po posiłku. . Pomelo ma najwięcej antyoksydantów ze wszystkich owoców.


Zdrowotne walory pomelo: 

  • wzmacnia odporność naszego organizmu
  • jest pomocne w zwalczaniu gorączki i bólu gardła
  • pomaga w procesie trawienia
  • redukuje tempo odkładania się lipidów w tętnicach i hamuje rozwój miażdżycy (dzięki pektynom)
  • pomaga utrzymać elastyczność tętnic
  •  wspomaga terapię cukrzycy i chorób serca
  • ogranicza wchłanianie skrobi z pożywienia (dzięki enzymom)
  • jest przydatne w zmniejszaniu stężenia cholesterolu w organizmie
  • opóźnia procesy starzenia, ze względu na bogactwo substancji przeciwutleniających
  • pomaga w oczyszczaniu czerwonych krwinek
  • jest skuteczny w walce ze zmęczeniem i bezsennością
  • ma właściwości pobudzające i antydepresyjne
  • stymuluje usuwanie substancji toksycznych z organizmu. 

Wartość odżywcza w 100 g owocu pomelo:

  • Witamina C: 44.8 mg
  • Witamina B1: 0.03 mg
  • Witamina B2: 0.03 mg
  • Beta karoten 200 ug
  • Wapń 14.0 mg
  • Żelazo 0.6 mg
  • Białko 0.7 g
  • Tłuszcz 0.3 g
  • Węglowodany 10.4 g
  • Wartość energetyczna: 44.0 Kcal

Brak komentarzy: