Pomelo to największy owoc z rodziny cytrusów, jest odmianą pomarańczy olbrzymiej. Nazywany jest również pamelo, pompela lub szadok. To coś miedzy pomarańczą a grejpfrutem, ale nie taki słodki jak pomarańcza i nie gorzki jak grejpfrut. Ten największy na świecie cytrus może mieć nawet 25 cm średnicy i ważyć ponad 2 kg. Ten gigant o lekko cierpkim smaku pochodzi z Azji południowo-wschodniej. Surowy owoc można długo przechowywać. Przeciętnie od dwóch do czterech miesięcy. Można go przechowywać w lodówce bądź w wysokiej temperaturze – nie jest wymagający.
Kupując pomelo warto zwrócić uwagę na jego ciężar, bo im cięższy owoc tym świeższy i soczysty. Zalecany jest: osobom, którym dokucza refluks i zgaga, gdyż ich sok po strawieniu wykazuje właściwości zasadowe. Podczas redukcji wagi sok obniża ilość cukru dostarczanego do krwi po posiłku. . Pomelo ma najwięcej antyoksydantów ze wszystkich owoców.
Zdrowotne walory pomelo:
- wzmacnia odporność naszego organizmu
- jest pomocne w zwalczaniu gorączki i bólu gardła
- pomaga w procesie trawienia
- redukuje tempo odkładania się lipidów w tętnicach i hamuje rozwój miażdżycy (dzięki pektynom)
- pomaga utrzymać elastyczność tętnic
- wspomaga terapię cukrzycy i chorób serca
- ogranicza wchłanianie skrobi z pożywienia (dzięki enzymom)
- jest przydatne w zmniejszaniu stężenia cholesterolu w organizmie
- opóźnia procesy starzenia, ze względu na bogactwo substancji przeciwutleniających
- pomaga w oczyszczaniu czerwonych krwinek
- jest skuteczny w walce ze zmęczeniem i bezsennością
- ma właściwości pobudzające i antydepresyjne
- stymuluje usuwanie substancji toksycznych z organizmu.
Wartość odżywcza w 100 g owocu pomelo:
- Witamina C: 44.8 mg
- Witamina B1: 0.03 mg
- Witamina B2: 0.03 mg
- Beta karoten 200 ug
- Wapń 14.0 mg
- Żelazo 0.6 mg
- Białko 0.7 g
- Tłuszcz 0.3 g
- Węglowodany 10.4 g
- Wartość energetyczna: 44.0 Kcal
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz