poniedziałek, 9 grudnia 2013

Dieta mózgu


Masa mózgu to ok. 2% masy naszego ciała, a pożera on ok 20% kalorii jakie dostarczamy w pożywieniu. Głodny odmawia współpracy, przejedzony zaczyna się lenić. Pamiętajmy mózg pochłania dużo glukozy. Na wahania poziomu glukozy szczególnie czuła jest kora przedczołowa, a więc obszar odpowiedzialny właśnie za myślenie, świadomość i wyższe czynności nerwowe. Krótko mówiąc – z braku glukozy gorzej nam się myśli, gorzej zapamiętujemy i kojarzymy, gorzej przyswajamy wiedzę. Trzeba jednak uważać , ponieważ zbyt wysoki poziom cukrów we krwi w czasie wykonywania skomplikowanych zadań wymagających myślenia prowadzi do uwalniania kortyzolu, hormonu, który w dużych dawkach może uszkadzać pamięć. Mózg wymaga przede wszystkim stałego dopływu cukrów (głównie glukozy). Aby go zapewnić i jednocześnie nie przesadzić, najlepiej jeśli będziemy jedli mało, a często. Podjadając owoce i warzywa, dajemy mózgowi odpowiednią ilość energii, jakiej potrzebuje do właściwego funkcjonowania. Mózg najlepiej działa, gdy we krwi krąży ok. 25 gramów glukozy, co odpowiada np. jednemu bananowi. Indeks glikemiczny to orientacyjny miernik tego, w jakim stopniu spożywane przez nas jedzenie wpływa na poziom glukozy we krwi. Ciastka, pączki, herbatniki itp. mają wysoki indeks glikemiczny, czyli uwalniają do krwi bardzo dużo (za dużo) cukrów. Dla odmiany – surowa marchewka ma niski indeks glikemiczny. Cukry z jedzenia o niskim indeksie glikemicznym uwalniane są do krwioobiegu stopniowo, zapewniając stały i zrównoważony dopływ do mózgu niezbędnej energii. W dodatku sprawiają, że dłużej czujemy się syci. Pokarmy zawierające dużo błonnika, które również mają stosunkowo niski indeks glikemiczny (np. ciemnoziarnisty chleb), dodatkowo w połączeniu z białkami jeszcze bardziej zwalniają proces uwalniania glukozy. Czyli kanapka z ciemnego pieczywa, wędliną czy innym białkiem sprawi, że będziesz miał stały dopływ do krwi odpowiedniej ilości glukozy. W połączeniu z odrobiną oliwy z oliwek zamieni się w wysokooktanowe paliwo dla Twojego mózgu. Mózg to w 60% tłuszcz. Tłuszcze spowalniają uwalnianie glukozy z pożywienia do krwi. Jednak nie każdy tłuszcz jest zdrowy. Najzdrowsze są tłuszcze nienasycone, szczególnie warto zadbać o obecność w diecie niskonienasyconych kwasów tłuszczowych, zwłaszcza tzw. kwasy Omega-3 i Omega-6Kwasy omega-3 są w rybach z zimnych mórz takich jak makrela, śledź, łosoś czy tuńczyk. Są także w kiwi i orzechach. Najpowszechniej występującym kwasem tłuszczowym w mózgu jest kwas dokozaheksaenowy. Jego niedobór powoduje niski poziom serotoniny w mózgu, a także może prowadzić do ADHD, choroby Alzheimera i depresji. DHA znajdziemy głównie w rybim tłuszczu, a także w nasionach lnu i niektórych algachKwas liponowy jest w szpinaku, brokułach i podrobach, Witamina E w olejach roślinnych (sojowym, kukurydzianym, słonecznikowym), w orzechach, migdałach, marchwi, jajach, kiełkach pszenicy, w brukselce i w warzywach zielonych. Witamina C w cytrusach, pomidorach, ziemniakach, papryce (szczególnie czerwonej) i w wielu innych warzywach i owocach. Bardzo dobre działanie antyoksydacyjne mają też wszelkie jagody.



Brak komentarzy: